Steeds meer vrouwen vinden het onrechtvaardig dat zij nog altijd niet mogen stemmen. Op 5 februari 1894 wordt daarom de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht opgericht, met als doel: ‘Het verkrijgen van kiesrecht voor de vrouw.’ Aletta Jacobs is lang de voorzitter van de afdeling Amsterdam. Andere vrouwen strijden mee. Wilhelmina Drucker, Dora Haver, en tientallen anderen organiseren debatten en schrijven artikelen om hun wens voor meer gelijkheid uit te dragen. Er is wel onenigheid over de beste manier om het doel te bereiken. Daarom beginnen een paar vrouwen in 1907 een tweede vereniging: De Nederlandsche Bond voor Vrouwenkiesrecht.

Prent van vrouw met te wijde rok om in een kieshokje te passen

Het is onmogelijk om vrouwenkiesrecht in te voeren: door de wijde rokken past geen vrouw in het stemhokje, grapt de tekenaar. | Prent, tekenaar onbekend, 1894. Bron: IISG

Foto van Wilhelmina Drucker waarop te zien is hoe haar portret wordt geschilderd

Wilhelmina Drucker wordt ter ere van haar zeventigste verjaardag, na een leven lang strijden voor vrouwenrechten, geschilderd door de jonge kunstenaar Truus Claes. | Fotograaf: onbekend, 1917 (Collectie Spaarnestad photo Het leven, 1906-1941)

Als Dora Haver in 1912 overlijdt, lopen honderden mannen en vrouwen mee in een herdenkingsstoet. Haar kist is bedekt met de geel-witte vrouwenkiesrechtvlag.

Foto van Dora Haver

| Dora Haver, door onbekende fotograaf, ongedateerd. Bron: Collectie IAV-Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis

De eerste vrouwelijke econoom van Nederland, Lizzy van Dorp, wil ook mannen betrekken bij de vrouwenkiesrechtstrijd. Zij richt met een aantal andere vrouwen in 1907 de Nederlandsche Bond voor Vrouwenkiesrecht op.

Foto van Lizzy van Dorp

| Portretfoto, door onbekende fotograaf, 1915. Bron: Collectie IAV-Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis.