Vrouwen mogen in juli 1918 zelf niet stemmen. Maar er mag er wel op hen gestemd worden. Een bekende kandidaat is Aletta Jacobs. Maar zij komt niet in de Tweede Kamer omdat andere kandidaten van de Vrijzinnig-Democratische Bond met voorkeurstemmen worden gekozen. Het is de Rotterdamse leerkracht Suze Groeneweg die als eerste vrouw in de Tweede Kamer komt. Ze is een sensatie: alle kranten schrijven over haar verkiezing. Ze krijgt zelfs een eigen toilet in het Kamergebouw, want er zijn alleen heren-wc’s. Het gangetje naar haar toilet heet al snel ‘Groenewegje’. Een grap, want het Groenewegje in Den Haag staat vol kroegen en bordelen. Ook tijdens haar eerste speech maken Kamerleden schuine grappen. Maar Suze Groeneweg trekt zich daar volgens journalisten niets van aan. Zij bespreekt in de Tweede Kamer onderwerpen die zij belangrijk vindt: onderwijs, drankmisbruik en antimilitarisme.

LIED:
“Als een kachel zonder kolen,
Als een kaartje zonder trem,
Als een huisvrouw zonder zeepbon,
Als een meisje zonder hèm,
Als een Zondag zonder voetbal,
Als een trouwdag zonder trouw
Als een Laren zonder two-step
Is een Kamer zonder Vrouw”

(1918, Hens Clinge Doorenbos)

LIED:
“Mannen! Past nu op je tellen | Hou je zinnen bij elkaar | Denk maar eens aan Jeanne d’Arc of Kenau Simons Hasselaar | Mannen van de Tweede Kamer | Jullie zijn niet meer alleen | Wanhoop niet, want je staat tòch nog | Bijna honderd tegen één”

(Muziek van Mineke Bosch)
De voorkant van de uitgave van een lied over de eerste vrouw in de Tweede Kamer

“Als een trouw-dag zonder trouw, is een Kamer zonder vrouw”: ter ere van de komst van Suze Groeneweg in de Tweede Kamer werden in 1918 meerdere liedjes gemaakt. | Bron: Prodemos

“Het optreden van de eerste vrouw in het Parlement maakte, dunkt ons, een zeer gunstigen indruk. Aan het slot van haar (iets te lange) rede toonde ze over waarlijk niet geringe gaven van echte, spontane welsprekendheid te beschikken.”

Algemeen Handelsblad 8-11-1918