Ga naar de inhoud

Kiesrecht Open Dag groot succes!

Beeld bij kiesrecht open dag groot succes!
Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib zit het Ik-vier-mijn-stemdebat voor. Zie meer foto's onderaan deze pagina.

De Kiesrecht Open Dag op zaterdag 30 maart is druk bezocht. Zo'n 4000 bezoekers maakten van de gelegenheid gebruik om de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en de Ridderzaal te bezichtigen. 150 bezoekers gingen onder leiding van de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, in debat over het kiesrecht met minister van Engelshoven.

De open dag stond in het teken van 100 jaar algemeen kiesrecht – dus actief kiesrecht voor mannen én vrouwen – , een jubileum dat de Kamer dit hele jaar viert met verschillende evenementen. Bezoekers konden door de bijzondere ruimtes van de Tweede Kamer en het Binnenhof wandelen. De route kwam onder meer langs de publieke tribune van de plenaire zaal, door de Oude Zaal van de Tweede Kamer en bood een verbinding via het Binnenhof met de zalen in de Eerste Kamer en de Ridderzaal. Op al die verschillende plekken stonden gidsen om een toelichting te geven. Naast medewerkers van het parlement waren ook Kamerleden aanwezig om uitleg te geven.

Publieksdebat over kiesrecht

150 Bezoekers gingen onder leiding van Kamervoorzitter Khadija Arib in debat met minister Ingrid van Engelshoven (OCW) over het algemeen kiesrecht. Aan de hand van een aantal stellingen, die werden geintroduceerd door Kamerleden, gingen de deelnemers met elkaar en met de minister in debat. De deelnemers aan het debat werden van tevoren ontvangen door Kamervoorzitter Arib. Arib opende het debat met een toelichting op de open dag: “We organiseren als Tweede Kamer vaker open dagen, maar vandaag is wel heel bijzonder. Deze Kiesrecht Open Dag staat in het teken van de viering van honderd jaar algemeen kiesrecht; van het feit dat wij honderd jaar vrij mogen stemmen. Wat ik leuk vind, is dat onze kiezers vandaag in onze Kamerzetels zitten en met elkaar debatteren over onze democratie en het kiesrecht. En dat er zoveel kinderen op de publieke tribune zitten!”

Zij sloot het debat na anderhalf uur af en complimenteerde de deelnemers met hun bijdragen: “Wat een mooi debat was het! Ik ben ontzettend onder de indruk. Van de kwaliteit van de vragen, van jullie welbespraaktheid en spontaniteit. Jullie spraken uit het hart. Volgens mij zit hier een toekomstige generatie Kamerleden!”

Originele documenten kiesrecht

In de Oude Zaal van de Tweede Kamer konden bezoekers documenten over de invoering van het algemeen kiesrecht bewonderen. Zo waren de originele stukken van de wet-Marchant – de wet die leidde tot actief kiesrecht voor vrouwen – exclusief voor de open dag beschikbaar gesteld door het Nationaal Archief.

Programma voor jong en oud

In de ochtend was er een kinderprogramma voor de jongste gasten. Kinderen tussen 8 en 12 jaar konden de hele dag een speurtocht doen. In de middag vond het Ik vier mijn stem-debat plaats. De dag werd feestelijk afgesloten met muziek in de centrale hal.