“Het liefst zou ik op meerdere partijen stemmen”

Beeld bij “het liefst zou ik op meerdere partijen stemmen”

Op politiek gebied is er in Nederland veel keus. Toch vindt Salih Kilic het lastig om bij verkiezingen te kiezen voor één partij. Want hij vindt zijn standpunten terug bij verschillende partijen. "Ik zou het liefst op meerdere partijen tegelijkertijd stemmen."

"Ik ben opgegroeid in een gezin dat erg politiek betrokken was. Toen ik mocht stemmen op mijn 18de, vond ik dat dus vanzelfsprekend. Ik was al lid van een politieke partij en verschillende activistische groepen. Ik ging protesteren tijdens de G8-top."

“De afgelopen jaren heb ik op verschillende partijen gestemd, omdat ik me niet meer thuis voel bij één partij. Als documentairefotograaf sta ik midden in de maatschappij: fotografie is nu mijn uitingsvorm.”

De rol van de journalistiek
“Veel mensen kijken met pessimisme naar de politiek. Dat begrijp ik. Bij verkiezingen ga ik naar de stembus, maar daarna blijven er vragen. Wat gebeurt en nu eigenlijk écht met mijn stem? Wat is nu precies de invloed die je uitoefent?”

“Tijdens verkiezingstijd zijn politici vaak heel open, kritisch en durven ze te reflecteren. Na verkiezingen valt die openheid direct weg. Dat is jammer, want daardoor daalt het vertrouwen in de politiek, denk ik.”

“Beloften van politici zijn moeilijk te toetsen. Daarvoor moet je als burger intensief het nieuws volgen. Dat kost ontzettend veel tijd. De journalistiek heeft hierin wel een heel belangrijke rol. Voor de democratie is het essentieel dat iedereen makkelijk toegang heeft tot onpartijdige nieuwsvoorzieningen. Nieuwsgaring zou daarom altijd gesubsidieerd moeten worden, ongeacht de grootte van het mediaplatform.”

Stemmen is een privilege
“Ik heb een Koerdische achtergrond. Mijn familie behoort tot een volk zonder land. Zij hebben niet de mogelijkheid om te stemmen. Dat dit in Nederland wél kan, is een privilege. Daarom stem ik altijd.

“Tegelijkertijd heb ik begrip voor mensen die niet stemmen. Zij voelen zich niet geroepen of zijn onvoldoende geïnformeerd. Je kunt mensen ook niet dwingen om te stemmen. Het zou wel fijn zijn als mensen uit zichzelf voelen hoe belangrijk het is om te stemmen.”

Democratie dichter bij huis
“Democratie is overal belangrijk. Als het aan mij ligt, begint democratie dichter bij huis. Bijvoorbeeld op je werk. We brengen daar tenslotte veel tijd door. Bij grote bedrijven hebben aandeelhouders vaak meer invloed dan de medewerkers. Dat verbaast me. Ik vind dat werknemers een prominentere rol moeten krijgen in besluitprocessen.”

“Tegelijkertijd ben ik tegen het invoeren van referenda voor allerlei zaken. De gemiddelde burger is geen expert op elk onderwerp. Ik zie liever dat wetenschappers op basis van jarenlang onderzoek de Tweede Kamer adviseren. Op basis van hun adviezen zou er beleid gemaakt moeten worden.”

Keuzestress
“Ik verwacht dat het thema identiteit nóg belangrijker wordt. Voor mensen die net als ik een bi-culturele achtergrond hebben, is dat soms erg lastig. Waar hoor ik precies bij? Mijn moeder is christen en mijn vader moslim: als ik op basis daarvan mijn keuze voor een politieke partij moet maken, dan wordt het erg ingewikkeld.”

“Op politiek gebied is er in Nederland veel keus, desondanks vind ik het lastig om te kiezen. Want mijn standpunten zijn verdeeld over verschillende partijen. Voordat ik stem, verdiep ik mij in de algemene uitgangspunten van de partijen. Vervolgens kijk ik of deze overeenkomen met mijn eigen waarden. Thema’s zoals de emancipatie van minderheden en een inclusieve samenleving vind ik erg belangrijk. Als ik kan stemmen op iemand die vrouw, zwart of moslim is, dan doe ik dat meteen.”

Mijn stem
Wil jij jouw bijzondere, grappige of memorabele stemverhaal delen? Je wordt geïnterviewd en gaat op de foto in het Tweede Kamergebouw. Doe je mee? Mail naar mijnstem@tweedekamer.nl.