Bron: Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (Amsterdam). Uit de collectie: De Nederlandse arbeidersbeweging tot 1918.

In 2019 vieren we 100 jaar vrouwenkiesrecht. Voor dit recht om te stemmen moest jarenlang gestreden worden. De historische tentoonstelling “Vrouwen Stemmen” in het stadskantoor, toont de landelijke én de Utrechtse strijd voor vrouwenkiesrecht en laat de groei zien van het aantal vrouwelijke politici van 1919 tot nu.

Anno 2019 is het heel vanzelfsprekend om op aanstaande 20 maart en 23 mei naar de stembus te gaan. Die vanzelfsprekendheid was er echter begin vorige eeuw niet. Mannen en vrouwen moesten strijden voor het recht te mogen stemmen en gekozen te worden. Wetswijzigingen zorgden ervoor dat een steeds groter deel van de mannen kiesrecht kreeg. Dat resulteerde in 1917 in het algemeen kiesrecht voor mannen. Voor vrouwen was het verkrijgen van stemrecht moeilijker: tot 1919 mocht geen enkele vrouw naar de stembus.

Wat begon met een klein groepje actieve vrouwen die zich voor het stemrecht inzetten, groeide tussen 1894 en 1919 uit tot een massabeweging. Vrouwen hielden demonstraties en spreekbeurten, maakten promotiemateriaal, speelden toneel en zongen over het felbegeerde vrouwenkiesrecht. Deze activiteiten dienden om aan het grote publiek duidelijk te maken dat vrouwen met kiesrecht een onmisbare inbreng hebben in het oplossen van problemen in de samenleving. Het kiesrecht voor vrouwen was geen doel op zich, maar een eerste stap op weg naar een gelijke positie van vrouwen in alle geledingen van de maatschappij.

Ter gelegenheid van dit honderdjarig jubileum stelde gastconservator Marjet Douze - en het Utrechts Archief - de tentoonstelling “Vrouwen Stemmen, 1919-2019: 100 jaar vrouwenkiesrecht” samen.

Toegang tentoonstelling
Toegang is gratis.
Stadhuis Utrecht, Stadhuisbrug 1

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Utrecht.