Wat betekent 100 jaar vrouwenkiesrecht voor jou? In de tentoonstelling De straat op!, over vrouwenkiesrecht en activisme in Amsterdam komt de strijd van activisten van toen en nu tot leven.

Centraal staan de opvallende gebeurtenissen en bijzondere verhalen van de vrouwen en mannen die tijdens de ‘eerste feministische golf’ streden voor het vrouwenkiesrecht. Massaal gingen zij de straat op voor een betere toekomst. Wie waren zij? Waar kwam hun vastberadenheid vandaan?

Amsterdamse activisten van nu blikken terug op de activisten van toen en geven inzicht in wat hen vandaag de dag de barricade op krijgt en waarvoor we in de toekomst de straat op moeten.

Duik aan de hand van archiefmateriaal, foto’s, krantenartikelen en propagandamiddelen uit Atria’s collectie in de geschiedenis van 100 jaar geleden. Een Virtual Reality-beleving neemt je mee naar de demonstratie voor vrouwenkiesrecht in het Amsterdam van 1916. Activisten van nu vertellen je in interviews wat 100 jaar vrouwenkiesrecht nu betekent en waar zij vandaag voor strijden.

De tentoonstelling is een samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en Justin Zijlstra (VR-beleving).
Tekst en inhoud: Van Gisteren
Vormgeving: BUROBRAAK

Lees meer op www.atria.nl.

Randprogrammering

27/10: De straat op: stemrecht voor iedereen
28/10: De straat op: politieke pioniers
Vrouwenkiesrecht wandeling