Iedereen is welkom om te vieren dat mannen én vrouwen honderd jaar mogen stemmen. Loop rond in de historische ruimtes in de Tweede Kamer, Eerste Kamer en Ridderzaal. Bekijk de tentoonstelling en voor kinderen is er een speciale speurtocht.

Programma

De dag kent verschillende onderdelen. De gehele dag is er een looproute met gidsen open gesteld. De gidsen zijn medewerkers van het parlement, maar ook Kamerleden! Deze route komt langs de publieke tribune van de plenaire zaal, door de Oude Zaal van de Tweede Kamer en biedt een verbinding via het Binnenhof met de zalen in de Eerste Kamer en de Ridderzaal.

Originele archiefstukken

In de Oude Zaal van de Tweede Kamer zijn documenten omtrent de invoering van het algemeen kiesrecht tentoongesteld. De originele stukken van de wet-Marchant zijn exclusief voor de open dag door het Nationaal Archief beschikbaar gesteld.

Kinderen

In de ochtend is er een kinderprogramma voor de jongste gasten. De hele dag kunnen kinderen tussen 8 en 12 een speciale speurtocht door de Kamer doen.

Zelf in een blauwe zetel?

Van 13.30 tot 15.00 uur vindt het Ik vier mijn stem-debat plaats; een debat met een verzameling van kiezers op de blauwe zetels en bewindspersonen in Vak K. De ontwikkeling van het kiesrecht staat niet stil. Hoe zou het er in de toekomst uit kunnen zien? En hoe zou de volksvertegenwoordiging er uit zien als de afvaardiging per loting zou worden gekozen, in plaats van verkiezingen? Op 30 maart krijgen een aantal inwoners van Nederland de gelegenheid om in debat te gaan over de toekomst van het kiesrecht. Zij laten die dag hun stem horen en delen hun mening in de plenaire vergaderzaal.

Wil jij één van de 150 bezoekers zijn die in debat gaat? Meld je voor 27 maart 11.00 uur aan via 100jaarkiesrecht@tweedekamer.nl. Uit de aanmeldingen wordt geloot.

Het debat is live te volgen. Voor bezoekers aan de Kiesrecht Open Dag staan er grote schermen in de Statenpassage. Mensen thuis kijken via de livestream op www.tweedekamer.nl of op NPO Politiek. Volg de Kamer op Facebook, Twitter en Instagram voor een kijkje achter de schermen van deze bijzondere dag.

Tentoonstelling

Discussie, debat, demonstraties: jarenlang was Nederland het oneens over wie mocht stemmen. In kleine stappen werd het kiesrecht uitgebreid. In 1919 besliste de Tweede Kamer dat alle Nederlandse mannen en vrouwen vanaf 25 jaar voortaan mochten stemmen. In de tentoonstelling zie je het hoe het algemeen kiesrecht tot stand kwam, wat het voor mensen betekent én hoe het kiesrecht nog steeds in beweging is.

Praktische informatie

Zaterdag 30 maart 10.00 – 17.00 uur Ingang Lange Poten 4 Uitgang draaideur Hofplaats