Isaac Israëls, Dr. Aletta Jacobs, 1920, Groninger Museum. Foto: Marten de Leeuw

Het Groninger Museum viert het honderdjarig jubileum van het algemeen kiesrecht met de tentoonstelling Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht. De expositie, die vanaf 20 april te zien is, illustreert hoe jarenlang actievoeren uiteindelijk resulteerde in een overwinning voor de vrouwenkiesrechtbeweging: in 1919 stelde een wetswijziging vrouwen en mannen voor de Kieswet gelijk.

Het Groninger Museum geeft een uitgebreid overzicht van de turbulente geschiedenis rondom de strijd voor het vrouwenkiesrecht in Nederland, waarin de Groninger arts Aletta Jacobs een prominente rol speelde. De tentoonstelling toont dat de vrouwenkiesrechtbeweging hier breed gedragen werd: tot in de kleinste dorpen ontstonden vanaf de oprichting van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht in 1894 actieve afdelingen. Tegelijkertijd was de kiesrechtbeweging een wereldwijd fenomeen en waren de Nederlanders belangrijke partners in deze internationale strijd. De expositie geeft een overzicht van de vele ontwikkelingen op het gebied van vrouwenkiesrecht en laat ook zien dat de strijd voor gelijkheid van vrouwen en mannen nog steeds voortduurt.

Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht illustreert aan de hand van onder meer vaandels, foto’s, cartoons, schilderijen en historische documenten hoe de actie werd gevoerd. Een van de topstukken in de tentoonstelling is het vaandel van de International Woman Suffrage Alliance uit 1911, gemaakt door de beroemde textielvervaardiger Handarbetets Vänner (Handarbeids Vrienden) uit Stockholm. Het wetswijzigingsartikel, uitgeleend door het Nationaal Archief, vormt een ander hoogtepunt.

Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling op de website van het Groninger Museum.

Viering algemeen kiesrecht in Groningen
Het hele jaar worden er in Groningen feestelijke activiteiten georganiseerd ter ere het algemeen kiesrecht. Kijk voor meer informatie op www.100jaarvrouwenkiesrechtgroningen.nl.