De ongehoorde helft wordt gepresenteerd op vrijdag 15 februari om 14:30 uur in het stadhuis van Maastricht (Markt 78). Met onder meer de auteur, Burgemeester Annemarie Penn-te Strake en hoogleraar lokaal en regionaal bestuur Klaartje Peters.

In De ongehoorde helft beschrijft Paul van der Steen in diverse portretten hoe vrouwen in de vorige eeuw doorbraken in de gemeentelijke, regionale en landelijke politiek. Van het eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid tot de eerste vrouwelijke burgemeester, staatssecretaris: De ongehoorde helft portretteert de vrouwen die als eerste de vinger durfden op te steken en zorgden dat de mannen met macht niet om hen heen konden.

‘Als ik als Kamerlid mislukte, dan zouden de vrouwen het gedaan hebben’, zei Suze Groeneweg over haar verantwoordelijkheid als eerste vrouwelijke parlementariër van Nederland. Politieke pioniers als zij voelden een last drukken. Het vergde moed om als eerste vrouw in een volksvertegenwoordiging, in een college van B en W of in een kabinet plaats te nemen. Ook omdat na de invoering van het algemeen kiesrecht de oude vooroordelen voortleefden. De eerste vrouwelijke minister mocht aan de slag op een departement in de zachte sector. Drenthe kreeg als eerste een vrouwelijke commissaris van de koningin, want daar gebeurde toch niets.

Het premierschap blijft tot op de dag van vandaag een exclusieve mannenzaak. Het aantal vrouwen in de Tweede Kamer daalt sinds 2010. Slechts een op de vier burgemeesters is vrouw, en slechts een van de twaalf commissarissen van de Koningin. Suze Groeneweg, Marga Klompé en al die andere pioniers uit dit boek zorgden dus slechts voor het begin van broodnodige verandering.

Programma
Burgemeester Annemarie Penn-te Strake, hoogleraar lokaal en regionaal bestuur Klaartje Peters en de auteur spreken. Daarna wordt het eerste exemplaar aangeboden aan de burgemeester. Na afloop van het programma heffen we graag het glas met u. Tijdens deze borrel is er gelegenheid het boek aan te schaffen bij de stand van boekhandel De Tribune.

Aanmelden
De toegang is vrij. Wel wordt u vriendelijk verzocht zich vooraf aan te melden via promotie@vantilt.nl.